عینک فتوکرومیک چیست ؟

عینک فتوکرومیک چیست ؟

فهرست مطالب

شاید این سوال برای شما پیش آمده باشد که عینک فتوکرومیک چیست ؟ این عینک نه تنها می‌تواند کار شما را راه بیندازد بلکه همچنین به فکر جیب شما نیز است. در ادامه دقیق‌تر در مورد آن توضیح می‌دهیم.

شاید شما نیز مشاهده کرده باشید که افرادی هستند که در زیر نور خورشید عینک آنها تیره و دودی می‌شود و زمانی که به خانه برمی‌گردند و شیشه‌های عینکشان از نور خورشید دور می مانند شیشه‌های عینک دوباره به حالت شفاف برمی‌گردند.

در واقع این عینک‌ها فتوکرومیک هستند. یعنی چه؟ در حقیقت یعنی اینکه بر اساس طراحی منحصر به فردی که دارند در نور زیاد تیره می‌شوند و همچنین در نور کم به حالت روشن خودشان برمی‌گردند. این نوع عدسی‌ها مزایا و معایب بسیار زیادی دارند که در ادامه این مطلب برای شما به طور کامل آنها را توضیح می‌دهیم پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

عینک فتوکرومیک چیست ؟

لنزهای عینک فتوکرومیک از جنس شیشه پلی کربنات و یا پلاستیک ساخته می‌شوند که زمانی که در معرض نور خورشید قرار می‌گیرند رنگ آنها تیره خواهد شد، این عدسی‌ها برای افرادی بسیار مناسب هستند که می‌خواهند فقط یک جفت عینک را هم برای استفاده طبی و هم برای استفاده آفتابی داشته باشند.

 

این نوع عینک نوع خاصی از عدسی است که در معرض نور شدید آفتاب تیره رنگ می‌شود و در نور کم دوباره شفافیت پیدا می‌کند.

مدت زمان عوض شدن رنگ این عدسی‌ها در شرایط نوری گوناگون متفاوت است، جوری که در پی این فرایند اتوماتیک معمولاً تیره رنگ شدن عینک تفریباً در مدت زمان ۳۰ ثانیه صورت می‌گیرد، این مسئله در حالی است که ممکن است زمانی که عینک دیگر در برابر نور آفتاب نیست شفاف شدن آن ۵ دقیقه زمان ببرد. بله این فرایندی نیز از نظر رنگ به صورت یکنواخت و یا سایه روشن متغیر است.

هرچند که عینک‌های فتوکرومیک امکان دارد از لحاظ جذب uv از آن دسته عینک‌های آفتابی خوب به شمار بروند ولی از آنجا که برای انطباق با شرایط گوناگون نوری مدت زمانی به صورت نخواسته صرف می‌شود امکان دارد که خوشایند و یا کاربردی به نظر نرسد.

بله متخصصین چشم و شبکیه در این مورد گفته‌اند که عدسی فتوکرومیک و همچنین عینک آفتابی فقط می‌توانند خوب دیدن در مقابل آفتاب را آسان کنند و اصلاً از چشم‌ها هیچ محافظتی نمی‌کنند، مگر اینکه از فیلتر ضد اشعه uv را برخوردار باشند در غیر این صورت ممکن است که حتی برای چشم‌ها مضر نیز باشد.

در تمام مدتی که یک فرد در معرض نور آفتاب است باید از عینک ضد اشعه نور فرابنفش استفاده کند زیرا با ورود اشعه‌های ماورا بنفش و همچنین مادون قرمز ممکن است که سرطان‌های سطحی چشم به وجود آیند.

بهتر است بدانید که عینک فتوکرومیک از عبور اشعه‌های مضر خورشیدی پیشگیری نمی‌کند. کسانی که از عینک طبی و عدسی فتوکرومیک استفاده می‌کنند می‌توانند با مراجعه کردن به عینک سازی‌ها از آنها تقاضا کنند که فیلتر ضد اشعه بنفش و همچنین مادون قرمز را نیز بر روی عدسی عینک طبی شان اضافه کنند تا چشم‌هایشان را در برابر مضرات و اشعه های آفتابی محافظت کنند.

عینک فتوکرومیک چیست ؟

ساختار عدسی عینک فتوکرومیک

در ساختار عدسی عینک‌های فتوکرومیک بلورهای شفاف و همچنین کوچک نقره کلرید موجود هستند. این بلورها می‌توانند در معرض نور به اتم‌های نقره و همچنین کلر تجزیه شوند و ذرات نقره مانع از این می‌شود که نور عبور کند و باعث به وجود آمدن رنگ تیره می‌شود.

مقدار تجزیه نقره کلرید بستگی به شدت نور دارد، هر چقدر که نور شدیدتر باشد عمل تجزیه بیشتر می‌شود و همچنین تیرگی عدسی نیز بیشتر خواهد شد، ولی با کم شدن نور واکنش برگشت به وجود می‌آید و رنگ عدسی روشن خواهد شد.

لنز عینک زمانی که اشعه ماورا بنفش موجود نباشد شفاف خواهد بود پس در نتیجه اغلب مکان‌هایی که با نور مصنوعی روشن می‌شوند این عینک‌ها شفاف هستند و رنگ آنها تیره نمی‌شود.

اگر شما از آن دسته از افراد هستید که در روز بارها به بیرون رفت و آمد می‌کنید و یا دوباره به خانه باز می‌گردید ما به شما توصیه می‌کنیم که از این نوع لنزها کمک بگیرید، این عدسی به طور خودکار تیره و همچین شفاف می‌شود و همزمان شما می‌توانید از آن به عنوان یک عینک طبی و یک عینک آفتابی استفاده کنید، در واقع یعنی لازم نیست که شما یک عینک را بردارید و دیگری را به جای آن بگذارید.

عدسی‌های فتوکرومیک را باید متناسب با شرایط چشم افراد تجویز کنند

متخصصان اپتومتری می گویند که عدسی‌های فتوکرومیک را باید متناسب با شرایط چشمی هر فردی تجویز کنند، و در این زمینه باید مواردی مانند دیدن هاله در شب و پخش نور در روز و همچنین ترس از نور به صورت دقیق مورد ارزیابی قرار گیرد.

همچنین پزشک باید در تجویز عینک فتوکرومیک به مواردی مانند مقدار آزاری که فرد از نور خورشید می‌بیند همچنین مواقعی از روز که مورد آزار قرار می‌گیرد و شغل او توجه کند.

متخصصان باید برای تعیین لنزهای عینک و ویژگی‌های اپتیکی و همچنین فیزیکی عدسی مانند ضریب شکست عدسی و به علاوه انحنای عدسی را دقیقاً متناسب با نوع بیماری مراجعه کننده انتخاب کنند. برای مثال می‌توان گفت که اگر بیمار نمره چشمی بالا و مثبت داشته باشد ضریب شکست عدسی بهتر است که متناسب با این نمره باشد، برای اینکه خطاهای اپتیکی عدسی کم شوند و بینایی فرد نیز در حد مطلوبی بماند.

همچنین لایه‌های آنتی رفلکس بر روی عدسی‌ها نیز باید در صورتی که بیمار به آن نیاز پیدا کند برای او تجویز شود و بر روی عدسی عینک نصب شود.

در کل می‌توان در صورتی که فرد بینایی‌ش کاهش نیابد تا ۸۵ نوری را که وارد چشم می‌شود و همچنین در محیط است را به وسیله این عدسی‌ها حذف کند در نتیجه برای افرادی که نور آنها را مورد آزار قرار می‌دهد با تعیین فتوکرومی شدید متوسط و ضعیف می‌توان این مقدار نور اضافی را با تجویز عدسی‌های مناسب حذف کرد.

عینک فتوکرومیک چیست ؟

 

رنگ عدسی‌های فتوکرومیک

زمانی که چشم فرد دچار یک بیماری خاصی نباشد و تنها نور باعث آزار او شود دو رنگ خاکستری و قهوه‌ای برای این دسته از افراد مناسب است، و در موارد دیگر بسته به نوع بیماری چشمی پزشک رنگ عدسی را برای شما تعیین می‌کند.

کسانی که ساعت‌های طولانی در محیط‌های مسقف مشغول کار هستند و نور آفتاب آنها را آزرده می‌کند می‌توانند از عینک فتوکرومیک استفاده کنند که به طور کامل در محیط‌های مسقف شفاف خواهند شد و رنگ زمینه‌ای ندارند.

دیدگاهتان را بنویسید