بیماری قوز قرنیه چیست؟

بیماری قوز قرنیه چیست؟

فهرست مطالب

ما می‌خواهیم در این مقاله درباره قوز قرنیه یا کراتوکونوس که باعث نازک شدن قرنیه و تغییر شکل آن می‌شود صحبت کنیم. اگر این بیماری پیشرفت کند زخم قرینه و حتی نابینایی را به وجود می‌آورد.

قوزقرنیه چیست؟

قوز قرنیه یک بیماری چشمی می‌باشد که در ساختار قرنیه تاثیر می‌گذارد، این بیماری موجب کاهش دید و بینایی افراد و حتی در موارد شدید باعث نابینایی می‌شود. تقریبا از هر ۲۰۰۰ نفر یک نفر دارای به این بیماری مبتلا می‌شود و معمولاً در سن بلوغ شروع می‌شود و تا وسط‌ های دهه سوم یعنی بین ۳۰ تا ۴۰ سالگی پیشرفت این بیماری را می‌توان دید.

اما اگر دیر تشخیص داده شود و بیماری پیشرفت کرده باشد یعنی در اواخر کودکی یا در اوایل بزرگسالی حتماً برای درمان باید پیوند قرنیه بر روی چشم انجام شود. برای تشخیص این بیماری حتماً باید به چشم پزشک مراجعه شود. ضخیم‌ترین قسمت قرنیه لایه میانی آن است که بیشتر از آب و پروتئین‌هایی به نام کلاژن تشکیل شده است کلاژن باعث می‌شود که قرنیه قوی و انعطاف پذیرتر باشد و به شکل گرد آن کمک می‌کند.

در واقع وظیفه قرنیه متمرکز کردن نور است تا شما بتوانید به طور واضح ببینید. بیماری کراتوکونوس باعث می‌شود که قرنیه افراد نازک شود به شکل نامنظم و مخروطی برآمده در بیابند در نتیجه روی شبکه متمرکز نمی‌شود ممکن است تصاویر را به خوبی نبینید. این نوع بیماری با ایجاد بی‌نظمی در سطح قرنیه مشخص می‌شود.

قرنیه لایه رنگی و بیرونی چشم‌هاست. وقتی افراد به این بیماری مبتلا شده‌اند هیچ راهی برای تشخیص آن وجود ندارد معمولا هر دو چشم درگیر این نوع بیماری می‌شوند اما یکی از چشم‌ها را بیشتر تحت تاثیر قرار می‌دهد.

بیماری قوز قرنیه چیست؟

کراتوکونوس چگونه به وجود می‌آید؟

با وجود اینکه علم بسیار پیشرفت کرده است اما هنوز علت دقیق بروز این بیماری ناشناخته است. قوز قرنیه به دلیل از بین رفتن کلاژن قرنیه به وجود می‌آید پس ممکن است عدم تعادل بین تولید و تخریب بافت قرنیه باعث به وجود آمدن این بیماری شود اما به طور کلی یکی از علت‌های اصلی این بیماری را وراثت در نظر گرفته‌اند یعنی اینکه ممکن است بعضی از افراد با استعداد این بیماری به دنیا آیند.

حال می‌خواهیم به مواردی که ممکن است باعث بروز کراتوکونوس شوند بپردازیم.

1. ژنتیک:برخی از بیماران که دارای اختلالات سیستمیک و ناهنجاری‌های کروموزومی مانند سندروم داون هستند بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار می‌گیرند و همچنین بیمارانی که سابقه خانوادگی قوز قرینه دارند باید بیشتر به چشمان خود اهمیت دهند.

2. مالش چشم ها: اگر به طور مکرر چشمان خود را مالش دهید ممکن است به مرور زمان باعث تخریب قرنیه شود و چشمان شما به کراتوکونوس مبتلا شود. همچنین اگر دارای این بیماری باشید و چشمان خود را زیاد مالش بدهید قوز قرنیه بیشتر پیشرفت می‌کند.

3. التهاب مزمن چشم: التهاب همیشگی که از قرارگیری در معرض محرک‌ها و انواع آلرژی‌ها به وجود آمده باشد تخریب بافت قرنیه را به وجود می‌آورد در نتیجه این مشکلات ممکن است باعث بروز قوز قرنیه شوند.

4. نژاد: بر روی ۱۶ هزار بیمار مبتلا به قوز قرنیه مطالعاتی را انجام داده‌اند که در این مطالعه نشان داده شده است افراد با نژاد سیاه پوست یا لاتین تبار ۵۰ درصد بیشتر از نژادهای دیگر مستعد ابتلا به این نوع بیماری هستند.

5. سن: این نوع بیماری در سنین نوجوانی به وجود می‌آید اما ممکن است افراد در دوران کودکی هم به این بیماری دچار شوند البته در افراد بالای ۴۰ سال هم این نوع بیماری مشاهده شده است اما احتمال آن بسیار کمتر بوده است.

6. دیگر بیماری‌های چشمی: بعضی از بیماری‌های دیگر در چشم وجود دارد که قرنیه را تحت تاثیر قرار می‌دهد و ممکن است باعث به وجود آمدن قوز قرنیه شوند. آتوپیک، رتینیت پیگمانتوزا دو نوع از این بیماری‌ها می‌باشند پس اگر دارای بیماری‌های چشمی هستید حتماً با پزشک خود در مورد احتمال ابتلا به قوز قرنیه مشورت کنید.

علایم اولیه قوز قرنیه

بیماران قوز قرنیه از ابتلا به این نوع بیماری بی اطلاع هستند اما اولین نشانه‌های این بیماری تاری خفیف در دید است که کم کم شدید می‌شود و اصلاح نمی‌شود. و در قوز قرنیه ممکن است سوزش چشم با سردرد داشته باشید ، افزایش حساسیت به نور، تیرگی ناگهانی دید، نزدیک بینی، آستیگماتیسم نامنظم، اگر نورهای معمولی را به صورت تابش خیره کننده ببینید همه این‌ها می‌تواند یک نکته و هشدار برای شما باشند که اگر دچار این موارد شدید حتماً به پزشک مراجعه کنید تا از سلامتی چشمان خود مطمئن شوید.

در این مطلب عثمانی اپتیک با مطلب بیماری قوز قرنیه چیست آشنا شدید اگر می خواهید از دیگر مطلب های عثمانی اپتیک همچون مطلب استفاده از عینک بعد از عمل بینی دیدن کنید می توانید به قسمت بلاگ مراجعه کنید.

عوارض قوز قرنیه

در برخی از شرایط این بیماری ممکن است به سرعت متورم شود یک دفعه و به طور ناگهانی دید کاهش می‌یابد و زخم قرنیه ایجاد می‌شود این اتفاق به این دلیل است که پوشش داخل قرنیه می‌شکند و مایع اطراف وارد آن می‌شود. این تورم اکثراً به خودی خود فروکش می‌کند اما باعث می‌شود زخمی در چشم ایجاد شود که بینایی شما را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

اگر در شرایط پیشرفته در قسمت مخروطی قرنیه زخم ایجاد شود ممکن است باعث نابینای افراد شود.

عوارض قوز قرنیه

تشخیص دادن قوز قرنیه

برای تشخیص این بیماری چشم پزشک از شما سابقه پزشکی ، خانوادگی را می‌پرسد و روی چشم‌ها یک معاینه انجام می‌دهد همچنین برای تشخیص دقیق آن آزمایشات دقیق‌تری را هم انجام می‌دهد این آزمایش عبارتند از :

توپوگرافی قرنیه

این نوع آزمایش یکی از دقیق‌ترین راه برای تشخیص سریع قوزه قرنیه و پیشگیری از آن می‌باشد در این آزمایش تصویر کامپیوتری از چشم شما گرفته می‌شود که منحنی چشم شما را به خوبی مشخص می‌کند.

پاکیمتری

در این آزمایش چشم پزشک دایره نور را روی قرنیه شما متمرکز می‌کند و اندازه انعکاس آن را مشخص می‌کند تا شکل اصلی قرنیه تعیین شود. دستگاه اسلیت لامپ در این آزمایش پزشک پرتو عمودی نور را روی سطح چشم هدایت می‌کند از یک میکروسکوپ برای مشاهده چشم شما استفاده می‌کند با دستگاه اسلیت لامپ قرنیه شما بررسی می‌شود. با استفاده از این دستگاه پزشک متوجه بیماری‌های دیگر چشمی نیز می‌شود.

درمان کراتوکونوس

درمان اکثر بیماری‌ها به شدت پیشرفت بیماری بستگی دارد در این نوع بیماری نیز همانطور است. در برخی از مواقع از عینک و لنزهای تماسی استفاده می‌کنند و به آسانی مشکل شما را حل می‌کند. اما در موارد شدید شما ممکن است نیاز به عمل داشته باشید. لیزیک، لازک، پیوند قرنیه همگی انواع عمل‌های چشم هستند که برای درمان بیماری‌های چشمی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

دیدگاهتان را بنویسید