سندروم بینایی کامپیوتر یا CVS چیست؟

سندروم بینایی کامپیوتر یا CVS چیست؟

فهرست مطالب

سندروم بینایی کامپیوتر اصطلاحی است که برای بیان تمامی مشکلات چشم که در اثر استفاده زیاد و طولانی مدت از کامپیوتر به وجود آمده به کار میرود همچنین به آن فشار دیجیتال نیز گفته میشود. بیشتر محققان بر این باورند که 50 تا 90 درصد از افرادی که از کامپیوتر استفاده می کنند حداقل چند علائم از این عارضه را دارند.

مبتلا شدن به سندروم بینایی ناشی از کامپیوتر یکی از شایع ترین مشکلات است، در کل کار کردن زیاد با کامپیوتر باعث به وجود آمدن مشکلات و خستگی چشم میشود و به مجموعه ای از این مشکلات سندروم بینایی کامپیوتر می گویند. در نظر داشته باشید که این تنها بزرگسالان نیستند که با این مشکل روبه رو میشوند بلکه کودکان هم با استفاده زیاد از تبلت و رایانه با این مشکل روبه رو می شوند، مخصوصا اگر روشنایی آن زیاد باشد و طرز قرار گرفتن آنها درست نباشد.

در جهان حدود 60 میلیون نفر از سندروم بینایی کامپیوتر رنج میبرند، و اگر اقدامات احتیاطی را در نظر نگیرید میتوانید چشمانتان را به مشکلات بیشتری منجر کنید.

خیره شدن به کامپیوتر در مقایسه با کتاب خیلی متفاوت است، در واقع بر اساس تحقیقات در هنگام استفاده از کامپیوتر کمتر پلک میزنید و پلک زدنتان به یک سوم حد معمول میرسد و در نتیجه چشم ها خشک میشوند. همچنین تشعشع نور هنگام نمایش آن در کتاب ها مثل نمایش آن در کامپیوتر نیست و حروف به گونه ای متفاوت برای کاربر ها نمایش داده میشود همه ی اینها باعث میشود که فعالیت چشم ها برای دیدن کامپیوتر بیشتر شود که در نتیجه باعث خستگی چشم میشود.

نگاه کردن به کامپیوتر کمتر از زاویه ی استاندارد، فقط باعث بیشتر شدن نارحتی چشم ها میشود. شیوه ی درست قرار دادن مانیتور کامپیوتر 15 تا 20 درجه پایین تر از چشم ها است و حتما باید کامپیوتر 50 تا 70 سانتی متر با چشم ها فاصله داشته باشد.

دلایل ابتلا به سندروم بینایی کامپیوتر

سندروم بینایی کامپیوتر موقعی ایجاد میشود که چشم و مغز کاربر نسبت به نوشته ها و تصاویری که روی نمایش گر کامپیوتر هستند رفتار متفاوتی در مقایسه با حروف چاپی و درون کتاب، نشان میدهد.

یعنی اینکه نوشته های روی کامپیوتر مثل نوشته روی کتابها دقیق نیست و درخشندگی و بازتاب صفحه نمایش به چشم ها آسیب میرساند. همچنین باید به این نکته توجه کنید که تصاویر و کلمات کامپیوتری از نقاط نوری خیلی کوچکی تشکیل شده و میزان روشنایی آنها در مرکز بیشتر است و شدت آنها در لبه ها کاهش پیدا می کند در نتیجه تمرکز کردن چشم ها بر روی کاراکتر های کامپیوتری سخت است و چشم ها میخواهند که به سطح کاهش تمرکز بازگرددند. در این حالت چشم ها بی اختیار به نقطه استراحت میروند و بعد با فشار زیادی به حالت تمرکز برمیگردد.

این تغییر ها باعث میشوند که ماهیچه های چشم خسته شوند و به چشم ها فشار وارد میشود.

اما بعضی از دلایل ابتلا به سندروم بینایی عبارتند از:

-استفاده نکردن از عینک مخصوص مطالعه یا ضد انعکاس

– اصلاح نشدن عیوب چشم

-بالا رفتن سن

– نور ضعیف

-نور خیره کننده صفحه نمایش

– تاثیر کامپیوتر بر بینایی

– قرار گیری در وضعیت نا مناسب و فاصله نداشتن با صفحه نمایش

سندروم بینایی کامپیوتر یا CVS چیست؟

نشانه های رایج مبتلا شدن به سندروم بینایی کامپیوتر

1. دوبینی

2.  تار دیدن

3. خشکی و قرمزی چشم

4. سر درد

5. التهاب و یا سوزش چشم

6. درد گردن و کمر

سندروم بینایی کامپیوتر چگونه درمان میشود؟

بعد از اینکه تشخیص دادید که به سندروم بینایی کامپیوتر مبتلا هستید حتما باید برای چکاپ های منظم به چشم پزشک مراجعه کنید تا وضعیت چشمانتان از این بدتر نشود. ممکن است که پزشکتان به شما عینک و یا لنز های تماسی بسته به نیازتان را تجویز کند و به احتمال زیاد عینکی هم برای هنگام استفاده از کامپیوتر برایتان تجویز خواهد کرد همچنین شاید به شما لنز بیفوکال یا تینت دار هم تجویز کنند.

شما میتوانید با انجام چند کار ساده در حین کار با کامپیوتر به درمان این سندروم کمک کنید.

-نور مانیتور را تا جای امکان کم کنید.

-هر نوع نورپردازی را که میتواند به صفحه ی مانیتور بتابد را تغییر دهید و همچنین اگر نور پنجره به اسکرین تان میتابد بهتر است که جای کامپیوتر را عوض کنید.

-میز کامپیوترتان را جوری تنظیم کنید که مانیتور کمی پایین تر از چشم هایتان باشد و همچنین فاصله ی لازم از چشمانتان را داشته باشد.

 

سندروم بینایی کامپیوتر یا CVS چیست؟

 

-هر بیست دقیقه یک بار از جایتان بلند شوید و به چیزی که بیست قدم از شما فاصله دارد به مدت بیست ثانیه نگاه کنید(قانون 20، 20، 20 نامیده میشود).

-سایز فونتتان را عوض کنید تا مجبور نباشید زیاد به چشمانتان فشار وارد کنید.

-افراد معمولی حدود 18 بار در دقیقه پلک میزنند ولی کسانی که کار با کامپیوتر انجام میدهند کمتر پلک میزنند و این عمل میتواند خشکی چشم را در پی داشته باشد برای همین بهتر است که شما سعی کنید دفعات بیشتری پلک بزنید.

اگر تمامی این نکات را به خوبی رعایت کنید میتوانید در بلند مدت شاهد نتیجه خوبش باشید.

چند دسته نکته در عین کار با کامپیوتر

1. به شکل صحیح بر روی صندلی بنشینید کمرتان را صاف کنید و شانه هایتان را به عقب ببرید و توجه داشته باشید که قسمت فوقانی صفحه نمایشگر با چشمانتان در یک راستا باشد.

2. هنگامی که در حال تایپ کردن هستید باید بدنتان را در وضعیت مناسب و متعادل نگه دارید، باید مچ دستانتان از آرنجتان کمی پایین تر باشد با انجام این کار میتوانید از به وجود آمدن سندروم تونل کارپال در مچ دستتان جلوگیری کنید.

3. باید پاهایتان را از زانو خم کنید جوری که زانو از باسنتان کمی بالاتر باشد همچنین کف پایتان را صاف روی کف زمین قرار دهید و یا میتوانید یک زیرپایی و یا چهار پایه زیر پاهایتان قرار دهید.

4. هر نیم ساعت یک بار از جایتان بلند شوید و حرکات کششی انجام دهید و یا میتوانید کمی قدم بزنید.

5. هر از چند گاهی ساق پاهایتان را بکشید و در این حین چند لحضه ای به صفحه نمایشگر نگاه نکنید، با این کار میتوانید از ایجاد لخته خون در پاهایتان جلوگیری کنید.

6. نرمش دادن اعضای بدنتان را یاد بگیرید، برای نرمش گردنتان سرتان را به جلو و عقب و چپ و راست خم کنید. هرگز نباید سرتان را در اطراف گردن به صورت دایره ای بچرخانید زیرا این عمل باعث میشود تا مفاصل شما صدمه ببینند.

7. اگر زیاد تایپ میکنید باید هر از چند گاهی مچ دستانتان را بچرخانید و آنها را ماساژ دهید این کار باعث جلوگیری از مبتلا شدن به سندروم مچ دست میشود.

8. از قوز کدن به سمت جلو بپرهیزید.

9. هر چند دقیقه ای نفسی عمیق بکشید و تا حد امکان این کار را در هوای آزاد انجام دهید تا مقداری هوای آزاد به شش هایتان برسد.

10. در حالی که نشسته اید پاهایتان را را بر روی پنجه ببرید و دوباره روی زمین بگذارید، و این کار را آنقدر تکرار کنید تا خسته میشوید. این کار را به صورت مداوم تا یک ساعت انجام دهید تا ساق پاهایتان تقویت شود.

11. همیشه یک بطری آب در کنار خودتان بگذارید و عادت کنید که هر نیم ساعت یکبار آن را بنوشید این کار در دراز مدت باعث میشود تا لاغر شوید.

12. پشتی صندلی خودتان را بیشتر از 90 درجه به عقب ببرید و به کمرتان زاویه ای بیشتر از 90 درجه دهید.

13. محیط کارتان باید نه خیلی کم نور باشد و نه باید خیلی پر نور باشد.

سندروم بینایی چشم مشکلی رایج است و میتواند موجب مشکلاتی مانند پیری چشمی زود هنگام شود، بهتر است که شما قبل از این اتفاق پیشگیری های لازم را بکنید و اگر هم با این مشکل مواجه شدید باید حتما به چشم پزشک مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید