اپتومتریست کیست؟

اپتومتریست کیست؟

فهرست مطالب

اپتومتریست یا متخصص بینایی شناس، یک پزشک یا فارماسیست است که متخصص در ارزیابی و درمان مشکلات بینایی است. این شخص می‌تواند آزمایش‌های بینایی را انجام دهد، عینک و لنزهای تماسی را تجویز کند، بیماری‌های بینایی را تشخیص دهد و درمان کند و همچنین در برخی موارد، مشکلات بینایی را با روش‌های جراحی رفع کند.

اپتومتریست همان بینایی سنج می باشد. اپتومتریست وظیفه تجویز عینک و لنز را دارد اما چشم پزشک بیماران را از طریق دارو یا جراحی درمان می کند. بنابراین فردی که مشکلی در بینایی احساس کرد در ابتدا باید به سراغ اپتومتریست یا بینایی سنج برود. بعد از معاینه و تشخیص او ، اگر نیاز به دارو و خدمات پزشکی بود به چشم پزشک ارجاع می دهد. او دانش و مهارت استفاده از تجهیزات و وسایل کمک بینایی را دارد و به وسیله آنها بیماران را معاینه می کند و متناسب با بیماری چشمی آنها دستورات پزشکی را تجویز می کند.

تجویز عینک، تعیین نمره عینک، آب مروارید، آب سیاه، تنبلی چشم و برخی تمرینات چشمی در محدوده کاری اپتومتریست می باشد. همچنین در کنار این کارها می تواند وسایلی را که در نسخه بیمار می نویسد، تهیه و به فروش برساند. اگر چه چشم پزشکان هم، ‌دستی در فروش و تجویز عینک دارند اما در حیطه تخصصی آنها نیست و بهتر است کار را به کاردان سپرد.

یک اپتومتریست چه زمانی مدرک دریافت می‌کند؟

یک اپتومتریست، پزشک نیست. یک اپتومتریست بعد از دو الی چهار سال آموزش دانشگاهی، که بعد از چهار سال آموزش در دانشکده اپتومتری صورت می‌پذیرد، مدرک اپتومتری دریافت می‌کند. آن‌ها دارنده مجوز اپتومتری هستند که شامل انجام معاینات چشمی و تست‌های بینایی، تجویز لنزهای اصلاحی، تشخیص اختلالات چشمی و تجویز داروهایی برای برخی بیماری‌های چشمی می‌باشد. بسیاری از چشم پزشکان و اپتومتریست‌ها با هم در یک مطب بصورت تیمی کار می‌کنند. در ایالات متحده، آنچه که اپتومتریست‌ها مجوز انجام آن‌ها را برای بیماران دارند، می‌تواند از یک ایالت به ایالت دیگر متفاوت باشد.

فرق بینایی سنج ( اپتومتریست ) با چشم پزشک

همانگونه که گفته شد وظیفه بینایی سنج انجام معاینات اولیه چشم است و در صورت مشاهده مشکلات بینایی پیچیده بیمار را به متخصص چشم پزشک ارجاع می دهد. اما چشم پزشک کسی است که پس از گذراندن دوره پزشکی عمومی، دوره ی تخصصی آکادمیک خود را در مقطع تخصصی چشم گذرانده است و توانایی تشخیص، درمان، جراحی و تجویز دارو را دارد. همچنین بینایی سنج برخلاف چشم پزشک توانایی تجویز دارو برای بیماران را ندارد.

انواع متخصصان چشم

در خصوص سلامت چشم ها و بیماری های مرتبط با آن ها، دو دسته متخصص وجود دارد. دسته اول پزشکان متخصصی هستند که تمامی جنبه های مربوط به درمان و تجویز لنز، تجویز عینک و جراحی های چشم را انجام می دهند. دسته دوم بینایی سنج ها یا همان اپتومتریست ها هستند. وظیفه اصلی اپتومتریست ها، انجام مراقبت های بینایی و حفظ سلامتی چشم ها است. بینایی سنج ها چشم افراد را برای یافتن اختلالات، عیوب و انحرافات بررسی می کنند.

در چه صورتی باید به بینایی سنجی مراجعه کنیم؟

در حقیقت برای تجویز لنز های تماسی و عینک رفتن به بینایی سنجی انتخاب مناسب تری است؛ زیرا اپتومتریست ها تخصص بالایی در خصوص لنزهای تماسی، عینک و نوع معاینه ای که باید در این مورد انجام دهند دارند. همچنین اگر لنز شما دچار آسیب شده یا عینکتان شکسته باید به بینایی سنجی مراجعه کنید. چرا که بینایی سنج لنز جدید به شما داده و عینکتان را به تعمیرکار می سپارد. همچنین بینایی سنجی شما را مطمئن خواهد کرد که عینک یا لنزتان که در حال حاضر از آن استفاده می کند مناسب است یا خیر.

اپتومتریست کیست؟

چرا باید به بینایی سنجی ( اپتومتریست ) مراجعه کنیم؟

مراجعه به بینایی سنجی تنها یک تست بینایی نیست و با توجه به تفاوت بینایی سنج با چشم پزشک می توانیم برای اطلاع از سلامتی چشمانمان و پیشگیری از بیماری های چشمی به اپتومتریست مراجعه کنیم. به طور کلی موارد زیر را به عنوان ضرورت مراجعه به بینایی سنجی می توان برشمرد:

۱- معاینه جامع و کامل چشم

 

۲- تعیین نمره چشم

این یکی از مهمترین وظیفه های بینایی سنج است اما متاسفانه بیشتر افراد اغلب تنها برای تعیین نمره چشمی خود به مراکز بینایی سنجی مراجعه می کنند.

۳- گرفتن گواهی سلامت

برخی نهاد ها و سازمان ها برای استخدام و یا مانند آموزشگاه های رانندگی از افراد ثبت نام کننده برای دریافت گواهی نامه درخواست انجام تست بینایی سنجی از مراکز معتبر می کنند.

۴- بروز مشکل برای بینایی

در هنگام بروز هر گونه مشکل غیر اورژانسی بهتر است ابتدا به یک مرکز بینایی سنجی مراجع کنید، چرا که بینایی سنج با معاینه کامل چشم شما می تواند راهنمایی های لازم را به شما برای حل مشکل چشمتان بدهد و در صورت نیاز شما را به یک چشم پزشک مجرب ارجاع دهد.

۵- مشاوره

مشاوره تخصصی یکی دیگر از زمینه هایی است که در برخی موارد مانند خرید لنز رنگی، عینک مطالعه (عینک نزدیک بینی) عینک کامپیوتر و غیره می تواند بینایی سنج به شما بدهد.

اپتومتریست ها چه کارهایی انجام میدهند؟

  • معاینات چشمی و تست‌های بینایی را انجام می‌دهند.
  • بیماری‌هایی نظیر نزدیک‌بینی، دوربینی، و آستیگماتیسم را درمان می‌کنند.
  • عینک و لنزهای تماسی را تجویز می‌کنند.
  • کمک بینایی و بینایی درمانی را فراهم می‌کنند.
  • بیماری‌ها، آسیب‌ها و اختلالات چشمی را شناسایی می کنند.

چگونه اپتومتریست شویم؟

اگرچه کره چشم، حدقه چشم و اعصاب بینایی در مقایسه با بسیاری از قسمت‌های دیگر بدن انسان کوچک هستند، اما اهمیت آن‌ها زمانی که فرد دچار اختلال بینایی می‌شود و می‌ترسد که توانایی دیدن خود را به طور کامل از دست بدهد، بیشتر می‌شود. در چنین مواقعی، اپتومتریست ممکن است بتواند مشکل را تشخیص داده و بینایی را به فرد بازگرداند. پیشگیری از نابینایی و مقابله با بیماری‌ها و اختلالات چشمی مسئولیت مهمی است، بنابراین هر اپتومتریست ، قبل از ورود به این حرفه نیاز به آموزش دارد.

بینایی سنجی یک رشته دانشگاهی پیچیده است که علاوه بر مدرک لیسانس به مدرک دکترای حرفه‌ای نیز نیاز دارد. برای واجد شرایط بودن برای پذیرش در دانشکده بینایی سنجی، معمولاً شخصی باید مقدار قابل توجهی از دوره‌های کارشناسی را با تمرکز بر موضوعات علمی مانند آناتومی، زیست شناسی، شیمی آلی و فیزیک تکمیل کند. برخی از فارغ التحصیلان دانشکده بینایی سنجی انتخاب می‌کنند تا یک دوره رزیدنتی یک ساله را با تمرکز بر یک مجموعه مهارت خاص مانند توانبخشی بینایی یا بینایی درمانی دنبال کنند.

اپتومتریست کیست؟

آینده بینایی سنجی ( اپتومتریست)

بر اساس آخرین آمار انجمن دانشکده‌ها و دانشکده‌های بینایی‌سنجی، می‌توان انتظار داشت که سالانه ۱۸۰۰ اپتومتریست جدید در سال‌های آینده وجود خواهند داشت. انتظار می‌رود که تقریباً ۱۱۰۰ پزشک هر سال از این حرفه خارج شوند که منجر به افزایش خالص ۷۰۰ نفر در سال می‌شود. در سال ۲۰۱۶، اداره منابع و خدمات بهداشتی تخمین زد که تقاضا برای حدود ۲۲۰۰۰ جراح چشم تا سال ۲۰۲۵ وجود خواهد داشت.

تبدیل شدن به یک بینایی سنج می‌تواند یکی از بهترین تصمیمات شغلی شما باشد به این دلایل که تقاضا برای بینایی سنج‌های واجد شرایط در سال‌های آینده به طور چشمگیری افزایش می یابد. شما با کار در صنعت مراقبت‌های بهداشتی به مردم کمک خواهید کرد.

دیدگاهتان را بنویسید